GLAS-GLAS
Enphase systeem met micro omvormers IQ8
Wat zijn de voordelen van werken met Enphase?
Het Enphase Energy System combineert zonne-energie, batterijen en software in één compleet pakket, zodat jij je eigen stroom kan opwekken, gebruiken en bewaren. Hierbij kan de eindgebruiker gebruik maken van een mobiele app om real-time stroomopwekking en verbruik te kunnen inzien. Enphase maakt in dit proces gebruik van 1-fase of 3-fase micro-omvormers. Het gehele systeem is plug-and-play! Enphase biedt een garantie van 25 jaar op hun micro-omvormers.
Het voordeel van micro-omvormers is dat het omzetten van zonne-energie niet stopt wanneer één micro-omvormer uitvalt. Bij een systeem met een centrale (string-)omvormer, stopt het omzetten van de energie volledig als deze uitvalt. Ook kan er meer rendement behaald worden met Enphase, omdat ieder paneel los aan een eigen micro-omvormer gekoppeld is. Stel dat er dus een paneel in de schaduw ligt, vervuild is of een storing heeft, dan blijven de andere zonnepanelen gewoon energie opwekken. Daarnaast is het gemakkelijk om je zonne-energie systeem uit te breiden wanneer dit nodig is, dankzij het modulaire micro-omvormerontwerp.
Hoe werkt het systeem van Enphase?
Binnen het Enphase systeem kun je kiezen voor een 1-fase of een 3-fase aansluiting. De IQ8+ micro-omvormer is de meest verkochte Enphase micro-omvormer op het moment. De IQ8MC kan iets meer vermogen aan, bijvoorbeeld tot zo’n 440 WP, afhankelijk van de omstandigheden. De IQ8MC, IQ8AC en IQ8HC worden voornamelijk voor zonnepanelen met nog hogere vermogens gebruikt en bijvoorbeeld voor projectpanelen. Wil je zeker weten welke omvormer je nodig hebt voor jouw project? Gebruik dan de handige calculator van Enphase! In vergelijking met de vorige lijn, de IQ7, merken we dat de micro-omvormers van Enphase steeds meer vermogen aan kunnen. Dit komt omdat de vermogens van de panelen blijven stijgen. Er is steeds meer behoefte aan een hogere opbrengst per paneel. Recent heeft één van de Enphase producten een naamsverandering ondergaan; de Enphase Envoy S heet tegenwoordig de Enphase IQ Gateway-S Standard. Dit is een communicatiegateway die via internet informatie over de prestaties van het systeem naar de MyEnlighten app verstuurt.
Wat heb je nodig voor een volledige Enphase installatie?
Als je een 1-fase aansluiting met Enphase wilt creëren heb je een IQ8 omvormer nodig, IQ-kabels (deze zijn verkrijgbaar in een landscape en een portrait uitvoering), een Gateway-S Standard, een IQ-relay monofase en een afsluitstuk monofase. Als je een 3-fase aansluiting met Enphase wilt creëren heb je een IQ8 omvormer nodig, IQ-kabels, een Gateway-S Metered, een IQ-relay driefase en een afsluitstuk driefase.
De Gateway en het IQ-relay zijn bedoeld om te kunnen monitoren wat de opbrengst van het systeem is en de eindgebruiker deze informatie in een app te kunnen laten zien.
Solar systeem met optimizers
Met SolarEdge optimizers de werking van uw zonnepanelen volgen
Zonnepanelensystemen die zijn uitgerust met SolarEdge omvormers hebben iets wat string-omvormers niet hebben, namelijk optimizers achter elk paneel. Dat kan een voordeel zijn voor systemen waarvan een deel van de panelen op sommige momenten in de schaduw ligt. Maar er is nog een ander voordeel: u kunt per paneel zien hoeveel er wordt opgewekt. Bij een systeem met string-omvormers hebt u die mogelijkheid niet: daar ziet u alleen de totale opbrengst van het gehele systeem, en niet de prestaties van elk individueel zonnepaneel apart.
Hoe kunt u de productie per zonnepaneel zien met SolarEdge optimizers?
De optimizers in een SolarEdge installatie meten stuk voor stuk precies hoeveel kWh elk paneel levert. Deze informatie wordt naar de omvormer gestuurd, en die geeft het vervolgens weer door aan het monitoring platform van SolarEdge.
Achter elk zonnepaneel moet een SolarEdge optimizer worden geïnstalleerd en het geheel wordt op een SolarEdge omvormer aangesloten. Deze omvormer ontvangt de opbrengstgegevens van ieder paneel via een signaal over de stroomkabel. De omvormer is aangesloten op de router, hetzij via WiFi of met een netwerkkabel. Via de router worden alle gegevens naar het monitoring portaal van SolarEdge gestuurd. Als klant kunt u inloggen op dit portaal via de website of via een app. Daar kunt u dan van elk zonnepaneel de huidige opbrengst zien, maar ook die van de afgelopen week, maand of jaar, en de totale opbrengst tot nu toe.
Is het belangrijk om de productie per zonnepaneel te zien met SolarEdge?
Sommige eigenaren van zonnepanelen vinden het prettig om van elk paneel afzonderlijk te zien hoeveel het precies oplevert. Op die manier kunnen eventuele storingen of vervuiling gemakkelijk worden opgespoord. Toch is een precieze opvolging per paneel meestal niet nodig, en zitten er zelfs wat nadelen aan: Hoe zit dat?
De toevoeging van optimizers betekent een extra elektronisch component in uw systeem, en niet één enkele, nee: er komen er bijna twee keer zoveel bij als in een systeem met string-omvormers. Ieder bijkomend onderdeel in een installatie betekent een extra risico dat er iets kapot kan gaan. De optimizers van SolarEdge zijn weliswaar zeer degelijke producten, maar desalniettemin bestaat er bij elk product de kans op storingen, hoe klein ook. En hoe meer producten, des te meer kans op problemen. Bij Electric house merken we dat de kans op problemen met optimizers een stuk groter is dan de kans op problemen met zonnepanelen. Dat is ook niet zo gek: terwijl een zonnepaneel alleen maar passief stroom en spanning loopt op te wekken als er zonlicht op valt, moet een optimizer voortdurend actief de juiste MPP spanning opzoeken, en moet hij data verzamelen en doorsturen.
De SolarEdge bewaker vaker in storing dan wat er bewaakt wordt?
Het gevolg hiervan is dat het toestel dat de werking van de zonnepanelen moet bewaken vaker zelf in storing valt dan de zonnepanelen zelf. Op het monitoring platform van SolarEdge is dan bijvoorbeeld te zien dat één van de panelen niets oplevert. Dit zou kunnen leiden tot de conclusie dat het goed is dat er optimizers waren geplaatst, zodat die storing tenminste niet ongemerkt voorbij was gegaan. Als de monteur echter ter plaatse komt voor een controle, dan blijkt het vaak niet het paneel te zijn dat niet werkt, maar juist de optimizer zelf. Wanneer dat vaak gebeurt, kunnen we ons afvragen hoe zinvol het is om optimizers te plaatsen.
Andere voordelen van SolarEdge optimizers
Behalve voor het opvolgen van de opbrengst per paneel, zijn er echter nog andere redenen waarom klanten kiezen voor optimizers van SolarEdge. Zoals eerder aangehaald, kan de aanwezigheid van schaduw een reden zijn om optimizers te plaatsen: in een systeem met SolarEdge haalt elk paneel individueel zijn maximaal mogelijke opbrengst. De beschaduwde panelen produceren weliswaar niet veel in vergelijking met de panelen in de zon, maar ze doen toch nog wel mee.
Ook bij ingewikkelde daken met veel verschillende hellingshoeken en oriëntaties biedt SolarEdge uitkomst. Ondanks de aanwezigheid van panelen die naar verschillende richtingen staan opgesteld, kunnen ze allemaal toch op één en dezelfde omvormer worden aangesloten. Dit is bij string-omvormers niet mogelijk!
TW 405 WP solar panels
TW Solar 405Wp Shingled
TW Solar wordt in dezelfde fabriek geproduceerd als AEG en Hyundai. De TW-405 van TW Solar heeft een vermogen van 405 Wattpiek en beschikt over 108 cellen. Dit paneel heeft op zowel het vermogen als op het product 25 jaar garantie.
Ontdek de toekomst van zonne-energie met het TW Solar 400Wp Shingled Fullblack zonepaneel. Dit geavanceerde zonnepaneel combineert superieure prestaties met een strak, modern ontwerp, waardoor het een uitstekende keuze is voor elke woning of bedrijf.
Het TW Solar 405Wp Shingled Fullblack zonepaneel maakt gebruik van innovatieve shingled technologie. In plaats van traditionele zonnecellen, die naast elkaar worden geplaatst, overlappen shingled cellen elkaar, net als dakshingles. Dit ontwerp vermindert de ruimte tussen de cellen en verhoogt het oppervlak dat zonlicht kan opvangen, wat resulteert in een hogere energie-output. Bovendien vermindert de shingled technologie de interne weerstand van het paneel, wat de efficiëntie verder verhoogt.
Met een vermogen van 405Wp is dit zonnepaneel een krachtige toevoeging aan elk zonne-energiesysteem. Het Fullblack ontwerp zorgt voor een naadloze integratie met uw bestaande architectuur, terwijl de duurzame constructie zorgt voor een lange levensduur en betrouwbare prestaties.
Het TW Solar 405Wp Shingled Fullblack zonepaneel is een slimme investering die u helpt om uw energiekosten te verlagen en uw ecologische voetafdruk te verkleinen.
Productgarantie 25 jaar
JINKO 420 WP solar panels
Jinko JKM420N-54HL4-BK 420WP
Jinko is de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld, met een productiecapaciteit van 31 GW en distributie naar meer dan 100 landen. Ze staan hoog in de Bloomberg Tier 1-lijst en hebben sinds 2014 elk jaar deel uitgemaakt van de DNV-GL PV Module Reliability Scorecard, wat hun betrouwbaarheid en kwaliteit onderstreept.
De Jinko JKM420N-54HL4R-BK is een full black zonnepaneel met een vermogen van 420 Wattpiek en 108 cellen. De afmetingen van dit paneel zijn 1722 x 1134 x 30 mm en het weegt 21 kg. Het paneel maakt deel uit van de Tiger Neo N-Type serie, die bekend staat om een hogere opbrengst per vierkante meter, zelfs bij bewolkt weer. Deze N-type panelen hebben ook minder last van Light Induced Degradation (LID), wat resulteert in een lagere degradatie over de tijd.
Dit specifieke model heeft een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar. De fabrikant, Jinko, is een wereldleider in de productie van zonnepanelen, met een productiecapaciteit van 31 GW en een wereldwijd klantenbestand dat verspreid is over meer dan 100 landen.
BLUESUN glas-glas 440 WP solar panels
Growatt serie geschakeld systeem
Growatt omvormers: kwaliteit, innovatie en zekerheid
Dit houdt in dat de zonnepanelen in serie worden geschakeld in een string van minimaal 3 panelen. Wanneer 1 paneel schaduw heeft beïnvloedt het de opbrengst van de hele string. Vanaf 2.5 kW levert Growatt omvormers met twee ingangen met een eigen MPPT.
Wij kiezen voor Growatt als onze vaste leverancier van omvormers voor in serie geschakelde zonnepanelen, omdat het een A-merk is op het gebied van omvormers. De kwaliteit die ze leveren is hoogwaardig, ze lopen voor op andere merken op het gebied van innovaties en de garantieperiode van 10 jaar biedt de zekerheid die je graag wil hebben bij een dergelijk apparaat in je zonnestroomsysteem. Bovendien zijn het simpelweg dé optimale omvormers voor de in serie geschakelde zonnepanelen.
Growatt; dé omvormers voor zonnepanelen die in serie geschakeld zijn
Growatt is een leverancier van omvormers die de nadruk heeft liggen op de gebieden van kwaliteit en innovatie. Ze bieden een brede range van omvormers aan, waardoor er altijd een passende oplossing te vinden is. Het maximale rendement van de omvormers van Growatt zijn met meer dan 97% marktconform, de designs zijn compact en produceren relatief weinig geluid, waardoor ze in veel ruimtes gemakkelijk opgehangen kunnen worden. Bovendien zijn ze makkelijk te monteren en mocht er een probleem zijn, dan is dit door de centrale omvormer vaak snel verholpen. Het feit dat Growatt ook actief is in hele grote zonne-energieprojecten laat zien dat het merk weet waar het mee bezig is.
De verschillende omvormers van Growatt
Voor het vermogen van een omvormer in een zonnestroomsysteem geldt: hoe meer zonnepanelen, hoe meer opgewekte energie, hoe groter het vermogen van de omvormer. Daarom bieden we drie verschillende soorten omvormers aan van Growatt:
1 fase omvormer met 1 MPPT tracker
Een zonnestroomsysteem met een klein aantal in serie geschakelde zonnepanelen (van 6 tot 12 panelen) werkt het beste met de 1 MPPT tracker omvormer.
1 fase omvormer met 2 MPPT trackers
Een middelgroot aantal zonnepanelen (van 10 tot 20 panelen) werkt optimaal met deze soort omvormer.
3 fase omvormer
Een redelijk groot aantal zonnepanelen (van 15 tot 25 panelen) komt het best tot zijn recht met deze derde soort omvormer.
Daarnaast is het mogelijk om meerdere omvormers van Growatt te gebruiken in één systeem, als je een dak hebt met meer dan 25 zonnepanelen bijvoorbeeld